Gömülü Dev-Kazuo Ishiguro (İnceleme)



Gömülü Dev, Nobel Ödülü sahibi yazar Ishiguro’nun 2015 yılında yayımlanmış romanıdır. Kitabın konusu şu şekildedir;

Axl ve Beatrice ortaçağda İngiltere’de yaşayan yaşlı bir çifttir. Yıllardan beri yaşadıkları ve hiç ayrılmadıkları kasabalarından, kasabadan ayrılıp başka bir yerde yaşamak için giden oğullarını arama amacıyla yola çıkarlar. Bir Sakson köyünde ejderha tarafından yaralandığı iddia edilen bir çocukla ve onu koruduğunu söyleyen Winston adındaki bir savaşçıyla karşılaşırlar. Axl, Winston ile aynı dili konuşabilmektedir.

Ne var ki Axl ve Beatrice sis adını verdikleri bir muhtemel demans durumundan mustariptir. En yakın olayları net olarak hatırlayamazken uzak geçmişi çok iyi bir şekilde hatırlamaktadırlar. Axl aslında Kral Arthur’un danışmanlarından biridir ve iç savaş sırasında diplomatik faaliyetlerde bulunmuştur. Savaşçı Winston bu durumu bilse de Axl’a bunu bildiğini belli etmemektedir.

Axl ve Beatrice ise eserde çokça adı geçen “sis”ten dişi ejderhanın sorumlu olduğunu düşünmektedir. Winston nihayetinde ejderhayı öldürse de sis dağılmaz. Winston, Axl ile yüzleşir. Bir zamanlar ona hayran olduğunu fakat halkına çektirdikleri için onu asla bağışlamayacağını söyler. Axl artık akşam ne yediğini bile unutan acınası durumdaki bir adamdır.

Sonuç olarak Axl ve Beatrice oğullarının yaşadığı adaya gitmek için kayıkçının yanına gelirler. Kayıkçının ise tek bir şartı vardır: Onları karşı kıyıya geçirebilmesi için birbirlerine olan bağlarını kanıtlamaları gerekmektedir.

Kitapta zihinsel yıkımın bir insanın hayatını ne kadar etkileyebileceği oldukça şiirsel bir dille anlatılmıştır. Axl ve Beatrice karakterleri genç yaşlarından beri birbirlerine aşkla bağlı olan bir çift görünümündedir. Zaman zaman Beatrice, Axl’ın ona karşı gösterdiği olumsuz anıları da hatırlar. Sis, bu iki yaşlı insanın zihnindeki kötü anıları silmiş, geriye sadece saf duygular kalmıştır. Çiftin oğullarının ise neden evi ve yaşadığı kasabayı terk ettiği ise başka bir muammadır. Ishiguro oldukça ustaca bir kurguyla tüm bu parçaları masalsı bir şekilde okuyucuya başarıyla aktarmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Casus-Joseph Conrad (İnceleme)

Şato-Franz Kafka (İnceleme)

Dublinliler-James Joyce (İnceleme)

Tatar Çölü-Dino Buzzati (İnceleme)

Karamazov Kardeşler-F.M.Dostoyevski (İnceleme)

Ölü Canlar-Nikolay Gogol (İnceleme)

Özgürlük Yolları 2 Yaşanmayan Zaman-Jean Paul Sartre (İnceleme)

Beyaz Gemi-Cengiz Aytmatov (İnceleme)

Kumarbaz-F.M.Dostoyevski (İnceleme)

Taras Bulba-Nikolay Gogol (İnceleme)