Dünyalar Savaşı-H.G.Wells


Dünyaların Savaşı, Herbert George Wells’in 1898 yılında yazdığı ve uzaylıların işgal ettiği hayali bir dünyada yaşananları anlattığı romanıdır. Kitap daha sonraları sinemaya da uyarlanmıştır. Dünyaların Savaşı H.G.Wells’in ve bilimkurgu tarihinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

DİKKAT! BU BÖLÜM KİTAP HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇERMEKTEDİR.

Mars, üzerinde canlı yaşamadığı düşünülen bir gezegendir. Bir gece Mars’tan bir hidrojen topu dünyaya gönderilir. Bilim insanları bunun ne anlama geldiğini anlamaya çalışmaktadırlar. Ertesi gece bir silindir dünyaya düşer. İçinde yaratıklar bulunan bu silindir halkın ilgisini çeker. Silindirin içinden çıkan bir Marslı halkı hayrete ve dehşete düşürür. Daha sonra bu Marslıya başkaları da eklenir. Silindirler içinden yalnızca Marslılar değil, Marslıların savaş makineleri de çıkmaktadır.

Marslıların savaş makinesi bir ısı ışını yayar ve bu ışın değdiği her şeyi yakar. Üç ayaklı dev savaş makineleri halk arasında paniğe sebep olmuştur. Hükümet olaya müdahale etmek için orduyu gönderir. Büyük bir panik içerisinde olan halk evlerini terk etmektedir. Trenler ve arabalar insanlarla doludur. Halk yaşadığı ev ve şehirden kaçıp daha güvenli bir yere gitmeye çalışmaktadır.

Şehirler tahliye edilmektedir. Bununla birlikte ordu dev robotlarla savaşmak için hazırlık yapmaktadır. Kısa bir süre sonra savaş başlar. Bir topçu ateşi canavarlardan birine isabet eder ve onu yok eder. Bu olay bazı insanlara umut verirken hala karamsar olan ve kıyametin geldiğini düşünen insan sayısı hayli fazladır. Marslılar taşradan Londra’ya doğru hareket ederler. Bu durum Londra gazetelerinde geniş yankı bulur. Bununla birlikte gazeteler genel olarak halkı rahatlatıcı haberler yapmaktadır.

İşgalci Marslılar Londra’ya gelirler ve yeni bir gaz bombasıyla şehre saldırırlar. Londra’da tam bir panik hakimdir. İnsanlar tüm imkanlarını kullanarak Londra’yı terk etmeye çalışmaktadırlar. Themes Nehri’ndeki zırhlı gemiler Marslılara savaş açar. Birkaç Marslıyı etkisiz hale getirse de bu saldırılar Marslıların ateş gücü karşısında sönük kalır. Şehri iyice ele geçiren işgalciler şehrin çeşitli yerlerinde karargah inşaa ederler. Hakimiyeti ele aldığını düşünen Marslıları bitiren şey sanılandan da küçük bir şeydir. Bakterilere alışık olmayan Marslıların sonu, bu küçük istilacılar sayesinde gelecektir.

DİKKAT! BU BÖLÜM KİTAP HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇERMEKTEDİR.

Dünyaların Savaşı, edebi olarak çok fazla şey bekleyemeyeceğiniz bir kitap. Bunun sebebi edebi kaygılarla yazılmamış olmasıyla birlikte edebi denemeler yerine bolca hayalgücü içermesi. Kitabı okurken bu kitabın 1898’de yazılmış olduğuna inanmak çok zor. Işın silahları (lazerler diyelim) ve kitle imha silahlarıyla gerçekleşen bir savaşı o tarihte öngörmek oldukça derin bir hayal dünyası gerektiren bir şey sanıyorum ki.

H.G. Wells bu eserinde oldukça önemli bir noktaya temas etmiş: “Dünya dışı bir tehdit olduğunda insanlık buna nasıl bir tepki verir?” Kitabın en önemli noktası belki de bu sorudur. İşgal altındaki bir dünyada tüm gücüyle kendisinden çok daha gelişmiş teknolojiye sahip bir orduya karşı insanlığın muhtemel duruşu kitapta oldukça açık bir şekilde irdelenmiş. Sokaklara hakim olan panik, tüm orduların seferber oluşu ve sonuçta kaçınılmaz bir işgalle gelen açlık ve sefalet… Sonuçta da beklenmedik bir yerden gelen yardımla gerçekleşen kurtuluş.

Öte yandan Wells, uzaylı işgali konusunda önemli bir soruna da değinmiş. O da gelişmiş uzaylılarla bizim aramızda sağlıklı bir diyalog olma ihtimali. Yazar bu konuda şu benzetmeyi yapıyor: “Uzaylılarla bizim iletişim kurma ihtimalimizle, bizimle bir karıncanın iletişim kurma ihtimali eşit.” Yani bir karıncaya atom bombasını anlatmaya çalışmak boş bir çabadır. Aynı ölçüde gelişmiş uzaylıların bize teknolojilerini anlatmalarının imkanı muhtemelen olmayacaktır. Bu bir öngörü mü yoksa gerçek olma ihtimali var mı bunu zaman gösterecek.

Kitapta belli bir karakter var fakat karakterin adı belli değil. Diğer yardımcı karakterler de yalnızca hikayeye derinlik katmak adına verilmiş gibi. Olaylar oldukça kararında verilmiş, gereksiz detaylarla okuyucu sıkılmamış. Dili gayet duru ve okuması hayli kolay bir eser.

Her şeyi bir yana koyarsak sadece H.G.Wells’in muhteşem hayal dünyasını görmek için okunmayı hak eden bir eser Dünyaların Savaşı. Tüm artıları ve eksileri yan yana koyulduğunda kütüphanenizde olması gereken önemli bir mihenk taşı şüphesiz.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Casus-Joseph Conrad (İnceleme)

Şato-Franz Kafka (İnceleme)

Dublinliler-James Joyce (İnceleme)

Tatar Çölü-Dino Buzzati (İnceleme)

Karamazov Kardeşler-F.M.Dostoyevski (İnceleme)

Ölü Canlar-Nikolay Gogol (İnceleme)

Özgürlük Yolları 2 Yaşanmayan Zaman-Jean Paul Sartre (İnceleme)

Beyaz Gemi-Cengiz Aytmatov (İnceleme)

Kumarbaz-F.M.Dostoyevski (İnceleme)

Taras Bulba-Nikolay Gogol (İnceleme)