Dinle Küçük Adam-Wilhelm Reich İnceleme




Dinle Küçük Adam, Wilhelm Reich’ın 1948 yılında yayımladığı, yayımlandığı güne ve geleceğe ışık tutan eseridir. Reich, bu eserinde 20. yüzyılın sıradan insanına “küçük adam” şeklinde seslenir ve kitap “küçük adam”lara yapılmış ağır bir eleştiri niteliğindedir.

Şüphesiz ki Reich bu eseri yazarken kendi hayatında karşılaştığı zoruluklardan, sakatlıklardan, haksızlıklardan  yola çıkarak “küçük adam”ı şekillendirmiş,  eserini bu temel üzerine inşa etmiştir. “Küçük adam” zaman zaman gerçek bir olayda yazarın karşısına çıkan bir karakterken genel olarak çağın ezik ve tepkisiz, koyun insanıdır. “Küçük adam”ın Reich’ın yoluna taş koyan insanlar olduğunu görmek pek zor değildir. Reich kitapta bu insanları “küçük adam” olarak tanımladığını okuyucuya sezdirmeyi başarmıştır.

“Küçük adam” her yerdedir. Hepimizin içindeki apolitik, boyun eğen, taptığını devir değişince taşlayan sıradan insandır. Toplumun boynuna yerleşmiş, kanını emen bir asalaktır. Üretici değil, tüketicidir. Kendine verileni tüketerek “Führer”ine methiyeler düzmektedir. Sevgiden anlamaz ve sevgisini gösteren gençleri hapse attırmak için elinden geleni yapar. Bilime karşıdır, bilim onun için zaman kaybı ve gereksiz bir iştir. Bilim yapmak, okumak yerine Reich’ın dediği gibi boks maçlarına gitmeyi tercih eder. Bu özelliklerine bakıldığında “küçük adam”ın insanın içindeki hayvani taraf olduğunu görmek mümkündür.

Reich, “küçük adam”a; “Nietzsche yıllar önce çok daha güzel söyledi bunu sana. İçindeki insanı aşmak için seni bir “übermensch”, bir üst insan yapmaya çabaladı. Onun übermeschi senin Füfhrerin Hitler oldu. Sense untermensch(aşağı insan) olarak kaldın.” der. Toplumda küçük ve büyük adamların olduğunu söyler. “Küçük adam”ın tek umudu bir gün küçük bir büyük adam olma hayali vardır. “Küçük adam”lar her zaman toplumda ona başkaldırması için yol göstermeye çalışan büyük adamları marjinal olarak tanımlar ve ötekileştirirler. Büyük adamların gösterdiği yolda ilerlemek yerine o yolu kötü ve günah olarak nitelendirirler. “Küçük adam”lar bu huylarından vazgeçemez ve hep küçük kalırlar.

Kitap “küçük adam” kavramını tanımlama ve yerme konusunda yazılmış gibi görünse de aslında Reich’ın “küçük adam”dan bir umudu olduğunu söylemek gerek. Bunu Reich’ın kitaptaki ifadelerinden anlamak mümkün. Kitabın sonlarına doğru, “küçük adam”ın yapması gerekenleri anlatırken Reich “Doğallığını yaşa, kendin ol.” der. Öte yandan küçük adamların mahvetmediği , sevginin egemen olduğu, felsefesini temellerini açıklarken  Reich, şu sözleri söyler:

“Kızlarımız ve oğullarımızın birbirlerine duydukları sevgiyi kuytu köşelerde, çıkmaz sokaklarda anlatmalarını değil, sevmenin verdiği mutluluğu açık ve rahatça yaşamalarını istiyoruz. Yeni yetişmekte olan kız ve erkek çocukların sevgisinianlayışla karşılayan ve o sevgiyi koruyan aklı başında yürekli ana-babalara saygı duymak istiyoruz. Bu anne ve babalar geleceğin sağlıklı bedenleri, sağlıklı duyumları, sen yirminci yüzyılın zavallı küçük adamının pis yalanlarından hiçbirini aklından geçirmeyen, pisliklerden arınmış kuşağın çekirdeğini oluşturmaktadır. “

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Casus-Joseph Conrad (İnceleme)

Şato-Franz Kafka (İnceleme)

Dublinliler-James Joyce (İnceleme)

Tatar Çölü-Dino Buzzati (İnceleme)

Karamazov Kardeşler-F.M.Dostoyevski (İnceleme)

Ölü Canlar-Nikolay Gogol (İnceleme)

Özgürlük Yolları 2 Yaşanmayan Zaman-Jean Paul Sartre (İnceleme)

Beyaz Gemi-Cengiz Aytmatov (İnceleme)

Kumarbaz-F.M.Dostoyevski (İnceleme)

Taras Bulba-Nikolay Gogol (İnceleme)