Ayrı Yol- Andre Gide (İnceleme)



Ayrı Yol, Andre Gide’in 1902 yılında yayımlanan romanıdır. Roman bir adamın arayışını konu almaktadır. Biraz otobiyografik olduğunu söylemek de mümkündür.

DİKKAT! BU BÖLÜM KİTAP HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇERMEKTEDİR.

Michel yeni evli bir adamdır. Karısı Marceline ile birlikte Tunus’a balayına giderler. Michel Tunus’ta hastalanır fakat hastalığı uzun sürmez. Tunus’ta hoş vakit geçirdikten sonra İtalya’ya geçerler. Bu sırada Michel kendisine gelen bir iş teklifini düşünmektedir. Ona okulda bir kürsü önerilmektedir. Marceline ve Michel Fransa’ya geri dönerler. Michel’in annesinden kalan bir çiftliğe yerleşirler. Marceline bu sırada Michel’e hamile olduğunu söyler. Michel zamanla evin ve çiftliğin kontrolünü eline alır. Çiftlik işlerini kahyanın oğlu Charles’ın da yardımıyla yoluna koyar. Marceline ve Michel bir süre çiftlikte yaşadıktan sonra Paris’e yerleşme kararı alırlar. Bu arada Marceline hastalanır ve durumu gittikçe ağırlaşır. Michel biraz temiz hava alması için durumu iyiye gidince Marceline’i çiftliğe götürür. Daha sonra Marceline ve Michel yeni evli oldukları sırada çıktıkları yolculuğu tekrarlarlar.

DİKKAT! BU BÖLÜM KİTAP HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇERMEKTEDİR.

Ayrı Yol oldukça kısa bir eser. Yalnızca 135 sayfa fakat yazarın hayatı için anlamı çok derin olsa gerek. Kitabın baş karakteri Michel evlidir fakat evliliğinde aradığı mutluluğu bulamamış, farklı arayışlar içinde homoseksüel dürtüleri bulunan bir adamdır. Tam da Andre Gide’in olduğu gibi. Buna karşın Michel her ne kadar çok mutlu olmasa da eşine sadıktır. Dürtüleri yalnızca platonik aşklara sebep olmaktadır.

Andre Gide bu kısa eserde insanın kendini ve mutluluğu arayışından bahsetmiştir. Kitabın tamamı özgür bireyin mutluluğu ve varoluşu nasıl şekillendireceği üzerine yazılmıştır. Hastalıklar ya da ölüm dışındaki tüm değişkenlerin ne olduğu insanın kendisine bağlıdır. Bu değişkenleri nasıl kontrol edeceği de yine insanın kendi elindedir. Birey özgür oldukça mutluluğa daha çok yaklaşır. Aksi takdirde bir esaret söz konusu olacaktır.

Eser oldukça kısa, olay sayısı hayli az ve bu açıdan okuyucuyu bağlamakta yer yer zorlanıyor fakat perdenin arkasındaki argümanlar kitabı okunmaya değer kılıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Casus-Joseph Conrad (İnceleme)

Şato-Franz Kafka (İnceleme)

Dublinliler-James Joyce (İnceleme)

Tatar Çölü-Dino Buzzati (İnceleme)

Karamazov Kardeşler-F.M.Dostoyevski (İnceleme)

Ölü Canlar-Nikolay Gogol (İnceleme)

Özgürlük Yolları 2 Yaşanmayan Zaman-Jean Paul Sartre (İnceleme)

Beyaz Gemi-Cengiz Aytmatov (İnceleme)

Kumarbaz-F.M.Dostoyevski (İnceleme)

Taras Bulba-Nikolay Gogol (İnceleme)