Zaman Makinesi – H.G.Wells İnceleme


Yaptığı zaman makinesiyle 800.000’li yıllara gittiğini iddia eden bir adam, bir grup bilim adamını ikna etmeye çalışmaktadır. Bu garip zaman yolcusunun anlattığı hikaye bir hayli ilginçtir. 800.000’li yıllarda iki tür insan yaşamaktadır. Daha insancıl olan büyük kafalı, küçük vücutlu bir ırk ile bu ırkla beslenen yırtıcı bir başka ırk.

Zaman yolcusu, gelecekte bu yırtıcı ırk tarafından tuzağa düşürülür. Zaman makinesi yırtıcı ırk tarafından çalınmıştır. Zaman yolcusu, zaman makinesini ararken diğer uysal ırkla da temas kurar. Gelecekte bildiğimiz dünyaya ait hiçbir şey kalmamıştır. Uygarlığın daha da gelişmiş olmasını bekleyen zaman yolcusu bu sebeple hayal kırıklığına uğramıştır.

Nihayetinde zaman yolcusu zaman makinesine kavuşur ve makineyi çalıştırarak daha uzak bir geleceğe gitmeye karar verir. Geri dönüp, deneyimlerini diğer insanlara aktarmak istemiştir fakat kimsenin ona inanmadığını gördüğünde tekrar makinesine biner ve bir daha geri dönmemek üzere uzak bir geleceğe doğru yol alır.

H.G. Wells, bilimkurgu öncülerinden biridir ve söz konusu eserini bir gazetede tefrika halinde yayımlamıştır. Kitap 1895 yılında yazılmıştır. Bu kitapla Wells zamanın dördüncü boyut olduğunu ilk dile getiren kişidir. Kitabın yayımlandığı tarihte, bu görüşü fiziksel olarak izah edecek olan büyük deha Albert Einstein henüz 16 yaşındadır. Wells’in kendine özgü gelecek tasvirlerini içeren bu eser 1950’li ve 60’lı yıllarda iki kez filme de uyarlanmıştır. İleri düzeyde tıp ve bilim bilgisiyle Wells bu eserinde kendi içinde tutarlı bir çalışma yaratmış ve 19.yy bilimkurgu edebiyatına ilham kaynağı olmuştur. Wells, insanlığın uygarlığı uzak gelecekte yok edeceğini de iddia etmiştir. Zaman Makinesi, tarihin en önemli bilimkurgu eserlerinden biri olup hala güncelliğini büyük oranda korumaktadır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Casus-Joseph Conrad (İnceleme)

Şato-Franz Kafka (İnceleme)

Dublinliler-James Joyce (İnceleme)

Tatar Çölü-Dino Buzzati (İnceleme)

Karamazov Kardeşler-F.M.Dostoyevski (İnceleme)

Ölü Canlar-Nikolay Gogol (İnceleme)

Özgürlük Yolları 2 Yaşanmayan Zaman-Jean Paul Sartre (İnceleme)

Beyaz Gemi-Cengiz Aytmatov (İnceleme)

Kumarbaz-F.M.Dostoyevski (İnceleme)

Taras Bulba-Nikolay Gogol (İnceleme)