Palyaço-Heinrich Böll (İnceleme)



Heinrich Böll’ün 1963 yılında yayımlanan kitabı Palyaço, yazarın diğer kitapları gibi (Katharina Blum’un Çiğnenen Onuru, Ademoğlu Neredeydin, Savaş Bitince...) Alman toplumunun ve modern dünyanın eleştirisinin yapıldığı bir eserdir. Böll’ün oldukça vurucu bir dille anlattığı hikaye özetle şu şekildedir:

Hans Schneier, oldukça varlıklı Protestan bir ailenin çocuğudur. Ailesinin tüm engelleme çabalarına rağmen palyaçoluk mesleğini seçmiştir. Başlarda oldukça eğlenceli ve kazançlı görünen palyaçoluk Hans için gittikçe daha zor bir hal alır. Palyaçoluğun zaten toplum tarafından aşağıda görülen bir iş olması, Hans’ın sanat olarak değerlendirdiği bu işin izleyiciler tarafından böyle algılanmaması Hans’ın işini daha da zorlaştırmaktadır.

Sevdiği kadınla birlikte yaşayan Hans, kadına evlilik teklif eder fakat kadın Katoliktir ve doğacak çocuklarını Katolik olarak yetiştirmek istediğini belirtir. Hans, dindar olmasa da sevdiği kadının bu isteğini kabul etmez ve kadından ayrılır, daha sonra kadının başka bir erkekle evlendiğini öğrenir. Genç adam içten içe bu ayrılığın palyaçolukla ilgisi olduğunu düşünmeden edemez.

Hans’ın palyaçoluktan elde ettiği gelir sürekli azalmaktadır. Bir süre sonra genç adam artık temel ihtiyaçlarını karşılamaya bile yetmeyecek kadar para kazanmaya başlar. Menajeri ona iş bulmakta zorlanmaktadır. Bu esnada Hans dizinden sakatlanarak büyük bir talihsizlik ve umutsuzluk içine düşer. Sakatlıktan önce az da olsa para kazanan Hans artık palyaçoluk yapamaz. Ekonomik durumu git gide kötüleşen Hans kimi zaman ziyaret ederek, kimi zaman da mektupla ailesinden ve yakın çevresinden para dilenmeye başlar. Babası fabrikatör olsa da Hans’a en ufak yardımda bulunmaz.

Palyaço, 20.yy.’ın tüketim toplumunda ayakta kalmaya çalışan sıradan insanları oldukça mizahi bir dille anlatan önemli bir eserdir. Ait olduğu sosyal çevreyi elinin tersiyle iten Hans, hayattan da git gide uzaklaştırılır ve ötekileştirilir. Bunun sonucunda bir dilenci muamelesi görür ve istese de eski sosyal çevresine tekrar girmeyi başaramaz. Palyaço metaforu, bu eserde toplumun genel değer ve yargılarını sorgulayan bir maske halini alır. Değer ve inanç eleştirisi ise Hans’ın hayalinde “İyi kalpli, yaşlı bir palyaço” olarak gördüğü Papa ile karşılaşmasıyla zirve yapar. Bu sorgulayan maske, 20.yy.’ın en isabetli eleştirilerinden birini gözler önüne serer. İşte Palyaço kitabı bu sebeple bu denli rahatsız edici bulunmuş ve yayımlandığı ilk günden itibaren tartışılmıştır.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Casus-Joseph Conrad (İnceleme)

Şato-Franz Kafka (İnceleme)

Dublinliler-James Joyce (İnceleme)

Tatar Çölü-Dino Buzzati (İnceleme)

Özgürlük Yolları 2 Yaşanmayan Zaman-Jean Paul Sartre (İnceleme)

Beyaz Gemi-Cengiz Aytmatov (İnceleme)

Ölü Canlar-Nikolay Gogol (İnceleme)

Karamazov Kardeşler-F.M.Dostoyevski (İnceleme)

Taras Bulba-Nikolay Gogol (İnceleme)

Utanç-J.M.Coetzee (İnceleme)