Felaketzedeler Evi-Guillermo Rosales (İnceleme)



William Figueros, Küba’dan ABD’ye göç eden bir adamdır. İleri boyutta bir psikoza sahip olan William, bir süre yanında kaldığı halası tarafından özel bir bakım evine yerleştirilir. Kübalı bir işletmeci tarafından işletilen bu bakım evinde mental rahatsızlığı olan insanlar kalmaktadır.

Bakım evinin şartları çok kötüdür. Hastalara sürekli sözlü ve fiziksel taciz uygulanmaktadır. Hastalar, pislik içerisinde çoğunlukla aç ve sevil bir şekilde hayatlarını sürdürmektedirler. Bu durumdan rahatsız olan William durumu sürekli dile getirse de hiçbir değişiklik olmaz. Sapık hasta bakıcıların tacizleri gün geçtikçe William ve arkadaşlarını daha da tedirgin etmektedir.

Bakım evinde William orta yaşlarda ressam bir kadına aşık olur. Kadın da William’ı sevmektedir. Birlikte dışarıda özgürce yepyeni bir hayat kurma düşüncesindeki çift bakım evinden kaçmayı düşünmektedir. Orada esir olmadıklarını ve kendi paralarıyla barınma hakkı elde ettiklerini düşündükleri için bakım evi sahibiyle konuşmaya giderler. Ne var ki uyanık işletmeci, çifti böyle bir şeyin imkansız olduğuna ikna ederek geri çevirir. William bir şekilde içerideki paralarını almayı (çek şeklinde) başarır. William ve kız arkadaşı bakım evinden firar etse de mutlulukları uzun sürmez. Polise ihbarda bulunan işletmeci William’ın yakalanmasını sağlar.

Felaketzedeler Evi, Rosales’in otobiyografik ögeler içeren eseridir. Bu eserde yer alan ana karakter William, aslında büyük oranda Rosales’dir. Psikiyatristler psikotik hastalıkların sosyal yalıtılmışlık ve yalnızlık içindeki göçmenlerde çok daha sık görüldüğünü belirtmektedirler. Bu eserde de sosyal tecridin en üst boyutu gözler önüne serilmektedir. Neredeyse tamamen yalıtılmış bir psikoz hastasının da insani duyguları olduğunu gösteren Rosales, göçmenlik ve göçmenlerin yaşadıkları psikiyatrik problemlere dikkat çekmektedir. Bir akıl hastanesindeki “deli” olarak nitelendirilen hastaların üzerinde her türlü eylemi mubah sayan eski anlayış, ne yazık ki hala çoğu yerde devam etmektedir. Bu kitap, aynı zamanda zihinsel sorunlar yaşayan insanların da bir şeyler yaratabileceğini göstermesi adına ayrıca bir öneme sahiptir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Casus-Joseph Conrad (İnceleme)

Şato-Franz Kafka (İnceleme)

Dublinliler-James Joyce (İnceleme)

Tatar Çölü-Dino Buzzati (İnceleme)

Karamazov Kardeşler-F.M.Dostoyevski (İnceleme)

Ölü Canlar-Nikolay Gogol (İnceleme)

Özgürlük Yolları 2 Yaşanmayan Zaman-Jean Paul Sartre (İnceleme)

Beyaz Gemi-Cengiz Aytmatov (İnceleme)

Kumarbaz-F.M.Dostoyevski (İnceleme)

Taras Bulba-Nikolay Gogol (İnceleme)